【実験】チョコに油ってどんだけ入ってるんだろう?
みんなが大好きなチョコレートですが、ものによっては結構な量の植物油脂(油)が入っているって、知ってました?もともと、チョコレートとは、カカオの木からとれるカカオの実を割ると出てくるカカオビーンズ(カカオの実の種)を使って出来る、人類に古代から親しまれてきた嗜好品です。どれだけ昔からというと、分かっているだけでも、飲み物としてはなんと紀元前19世紀から(!)そして今の板チョコなどに代表される「固形チョコレート」の形になったのは、19世紀半ばからです。この辺りの歴史を紐解くと長くなりすぎるので、それはまた別の機会に。。。ところで、現在のチョコレートですが、基本カカオマスもしくはカカオリカー(ペースト状のもの)とカカオバター、そしてそれに砂糖や牛乳を足したもので出来ています。ただし!日本のチョコレートの中には、口溶けの良さや滑らかさを出すために、植物油脂が結構使われているのです。そして、その植物油脂の中に、今問題の「パーム油」が多く含まれているということなのです。そこで、プランテーション・ウォッチでは、市販されている幾つかのチョコレート菓子をピックアップし、その中に一体どれだけ油分が含まれているか、分析することにしました!結果やいかに? (プランテーション・ウォッチ, Feb 2016)
“Just How Much Oil is in Chocolate?” [ Experiment Film Report ]
Everyone loves chocolate, but did you know that there are actually quite a few vegetable fats and oils in it? Originally, chocolate was an expensive, luxury good from ancient times, which were made from cacao beans (cacao fruit seeds) that were removed from a cacao pod (fruit) of a cacao tree. Chocolate was first a drink, and it didn’t become a “bar” until the mid-1800’s. It would be too long to go into its history, so let’s save that for another day…On another note, the current chocolate is basically made from cacao mass or cacao liquor (paste), and cacao butter, sugar, and milk. BUT! In Japanese chocolate, vegetable oils and fats are also used to produce a smooth texture and the “melt-in-your-mouth” effect. These vegetable oils and fats contains much of “the oil in question”, palm oil. At Plantation Watch, we have picked some of the commercially available chocolate and analyzed just how much oil was in each! Check out the clip for how we did this, and for the results you may find some interesting facts!? (Plantation Watch 2016)